Annenin Çocuk Yaşamındaki Önemi ve Çalışan Anne
|Annenin Çocuk Yaşamındaki Önemi ve Çalışan Anne
Arkadaşlar Mavi Martı Psikoloji tarafından hazırlanan yazıyı sizlerle paylaşıyorum.
“Bebek için anne, dünyanın tamamıdır. Bu ilişkiden doğan güven duygusu, çocuğu gelecekte kuracağı bireylerarası ilişkilerin temelini oluşturur.”
Anne çocuk ilişkisindeki süreklilik, tutarlılık çocukta temel güven duygusunun özünü oluşturur. Bebeklik çağından itibaren edinilen güven duygusunun niceliği, bireyin güven duygusu içinde yetişmesinde etkilidir.
Yaşamın ilk yılında çocukla kurulan duygusal iletişim, çocuklukta güven ya da güvensizlik duygularının oluşumuna neden olur. Bebek için ilk doğduğunda anne dünyanın tamamıdır. Anne gülümsedikçe, bebek de gülümser ve karşılıklı sıcak iletişim başlar. İşte bu ilişki güvenin kurulmasını sağlar. Bebekle bu iletişimi sağlayamayan anneler, bireyin güvensiz olmasına neden olabilir.
İlk 1,5 yıl içinde çocukla kurulan sağlıklı ve güvenli ilişki önemlidir. Bu anlamda erken gelişim dönemindeki anne –çocuk arasındaki fiziki yakınlık ve sıcak birliktelik, çocuğun gelecekteki kişilik özellikleri ve tutumları üzerinde önemli bir rol oynar.
Çalışan anneler psikolojik olarak genelde acaba ben çalışırsam çocuğuma yetemem mi diye bir kaygı yaşarlar. Bu nedenle de calisan-anne-4yaşadıkları suçluluk duygusu nedeniyle çocuklarının her istediklerini yaparlar ve çocuklarını çok şımartırlar. Aslında önemli olan nokta çocukla çok zaman geçirmek değil, onunla kaliteli ve verimli zaman geçirmektir.
Hafta sonu ya da çalışmaktan arta kalan zamanda beraber Tiyatro, sinema, konser programı yapmak ve evde yemek yaparken bile beraber güzel zaman geçirmektir.
Bu nedenle çalışan annenin zamanını doğru kullandığı takdirde yetersizliği söz konusu değildir. Önemli olan çok zaman değil, kaliteli zamandır.