Çocuklar neden kodlama öğrenmeli?
|Çocuklar neden kodlama öğrenmeli?
Kodlama eğitimi ABD’de de yalnızca çok az okulda veriliyor olmasına rağmen ailelerin yüzde 90’ı çocuklarının bu konuda eğitim almasını istiyor. Türkiye’de de bu ay için bir araya geldiğimiz bazı markaların, özel eğitim kurumlarının ve konu hakkında projeler geliştiren girişimlerin çabaları ile kodlama eğitimi ile ilgili bir farkındalık yaratılmaya başlandı. Peki, bugünün ve geleceğin hemen hemen tüm mesleklerine dokunan kodlamayı bu kadar özel kılan temel başlıklar neler? Başka bir ifade ile bugünün çocukları neden kodlama eğitimi almalı?
Çocuklar neden kodlama eğitimi almalı?
- Çocuğunuzun erken yaşta kodlama eğitimi alması için pek çok önemli neden bulunuyor.
- Kodlama eğitimi çocuklara matematik, bilim, problem çözme, takım çalışması, proje bazlı düşünme, yaratıcı sanatlar ve daha pek çok alanda beceri kazandırıyor. Çocuklar her şeyden önce algoritmik ve tasarım odaklı düşünebilmeyi keşfediyor.
- Programlama öğrenmek aslında yeni bir dil öğrenmek gibi. Uzmanlara göre de ne kadar erken yaşta başlanırsa öğrenmesi o kadar kolay oluyor.
- 2020 yılı itibari ile ABD’de mühendis yetersizliği nedeniyle 1 milyon boş teknik iş pozisyonu olacak. Türkiye için bu konuda yapılmış bir araştırma yok ama iş ilanlarına göz attığınızda programlama yavaş yavaş tüm işlerin tanımlarında kendine yer başlıyor diyebiliriz.
- Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki öngörülen yeni işlerin yüzde 60’ı bilgisayarla ilişkili olacak.
- Kod yazma çiftçilikten hukuka, inşaattan tıbba kadar her endüstride kullanılabiliyor.
- Bilgisayar mühendisliği yeni mezunlar arasında en çok kazandıran işlerden biri.
- Kodlama aynı zamanda en yeni liberal sanatlardan. Liberal sanatlar insanları hayata hazırlamak ve öğrencilere etraflarındaki dünyayı daha iyi anlamaları konusunda yardım etmek üzere tasarlanıyor. Kodlama ise dijitalleşen hayatta dünyadaki olup biteni anlama adına giderek daha kıymetli hale gelecek bir alan.
Kodlama eğitiminin püf noktaları
Çocuklar kodlama eğitimine 5 yaşından itibaren başlayabiliyorlar. Ülkemizde yapılan eğitimler ağırlıklı olarak 8-12 yaş grubunu kapsıyor. Çocuklarda kodlama eğitiminde görsel blok arayüzleri ya da yaşa uygun yazı tabanlı eğitim uygun olabilir. Çocuklar için kodlama eğitiminin püf noktalarına bir göz atalım.
Eğlenceli hale getirin
Çocuklar için kodlama eğitimi her şeyden önce eğlenceli olmalı. Yapılan araştırmalara göre çocukları programlamaya yönlendirmek kolay ancak eğitime devam etmelerini sağlamak çok da kolay değil. Bu nedenle çok akademik bir eğitim programından ziyade eğlenceye yönelik çocuğun ilgisini çekebilecek bir eğitim verilmesi daha doğru olacak. Bazı öğrenciler çok satan oyunlardan Minecraft için tasarım yapmayı tercih ederken diğerleri kendi internet sitelerini tasarlamak isteyebilir.
Tek bir programlama diliyle başlamalı
Pek çok aile çocuğuna mümkün olduğunca fazla programlama dili öğretme çabasında. Tabii kodlama konusunda farkındalığı olan fazla bilinçli ailelerden bahsediyoruz. Ancak bu çok da doğru değil. Bunun yerine çocuğa tek bir dil öğretmekle işe başlamak ve bu konuda mümkün olduğunca gelişmesi için çaba göstermek gerekli. Çünkü çocuk bir dili çok iyi öğrendiğinde zaten diğer dilleri de anlaması çok kolay olacak. Aynı anda birden fazla dil öğretmeye çalışmak çocuğun kafasını karıştırabilir.
Yerel ya da online sınıflar bulun
Mark Zuckerberg’in orta okuldan beri bir bilgisayar programı eğitmeni vardı. Özel hoca ile birebir eğitim çok faydalı olsa da her ailenin buna gücü yetmeyebilir. Kaldı ki bu konuda iyi eğitmen bulmak da dert. Bu nedenle grup dersleri ya da online eğitimler de iyi bir alternatif olacaktır. Türkiye’de birçok özel eğitim kurumunda verilmeye başlayan kodlama dersleri ve birçok markanın kodlama eğitimi aktiviteleri de aklınızda olması gereken alternatifler.
Bir mentor bulun
Pek çok bilgisayar programcısı çocuğunuza birebir ya da online eğitim vermekten memnun olacaktır. Deneyimli bir programcı ile Skype ya da diğer video konferans programları üzerinden bağlantı ise çok faydalı olacak.
Yazının tamamı için TIKLAYIN.