Çocuklarda Özgüveni Geliştirmek İçin Öneriler
|Çocuklarda Özgüveni Geliştirmek İçin Bazı Öneriler
Arkadaşlar Deneyim Danışmanlık tarafından kaleme alınan yazıyı sizlerle paylaşıyorum.
Öz güven duygusunun temeli kendimiz hakkındaki olumlu duygularımız ve kendimize değer verip vermediğimizdir. Özgüveni gelişmiş olan bir çocuk kim olduğunu bilir. Temelde iyi olduğunu kabul eder. Kendini ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve başkalarının ihtiyaçlarının karşılanmasında katkıda bulunabilecek yeterlilikte görür.
Özgüveni Düşük Olan Çocukların Özellikleri
- Mutsuzluk
- Düşük okul başarısı
- Akranlarının davranışlarından çabuk etkilenme ve kırılganlık
- Anne babaya bağımlılık
- Sağlıksız ilişkiler
- Öz Güveni Yüksek Olan Çocukların Özellikleri
- Bağımlılıklara karşı direnç
- Kendini yönlendirme becerisi
- Güçlüklerle başetme becerisi
- Güçlü ve sağlıklı ilişkiler
- Temelde mutluluk
Kendine güvenin temeli olan çocuğun kendini değerli hissetmesi anne babasının ona verdiği değer ile doğru orantılıdır. Anne baba çocuğun ihtiyaçlarına duyarlılık gösteriyorsa,yaşamının ilk aylarında çocuğa yeterince dokunuyorsa ve çocuğun varlığından mutluysa çocukta kendini değerli hisseder.
Büyümeye başladığı andan itibaren her bebek anne ve babasından ayrı özgür bir canlı olmaya programlıdır.İlk kez başını çevirebildiği anda çevreye bakmaya başlar. O anne ve babadan ayrışmaya her an hazırdır.Bu sebeple çocukların yapabildiği herşeyi kendi yapmasına müsaade edilmelidir.
Çoğu zaman beceremeyeceği ya da yeterince iyi yapamayacakları kaygısına kapılırız. Emin olun ki siz olanak sağladığınız taktirde her türlü beceriyi hızlıca kazanacak ve kendi başının çaresine bakabilecek düzeye gelirler.
Çocuklara Kazandırmamız Gereken Yeterlilikler
Kişisel yeterlilikler:
Çocukların kendi öz bakımlarını yapmasına,kendi kendini beslemesine,giyinmesine fırsat yaratmak bu yeterliliğin gelişmesi için gereklidir.
İçsel yeterlilikler:
İçsel yeterlilik çocuğun duyguları anlaması ve tanıması ile gelişir.Çocuklar bir çok şey hisseder ama çoğu zaman bunlara anlam ve isim veremez.Öncelikle çocukların duygularını adlandırmak bize düşer.Sanırım biraz kızdın ya da şu an çok üzgünsün gibi. Genellikle yapmaya çalıştığımız çocuk olumsuz bir duygu hissettiğinde bu duyguyu hissetmemesi için yada bu duygunun değişmesi için harekete geçmek olur.Bu çocuğun duygularını tanımaması ve bastırmasına sebep olur.Oysa bizim onların duygularını anlamamız ifade etmelerine olanak vermemiz ve bu duygulara tahammül edebilmemiz önemlidir.
Kişiler arası yeterlilikler:
İletişim çocukların kazanması gereken en önemli beceridir.Öncelikle iletişimi başlatmayı öğrenmelidir. Eve gelen misafire hoş geldin demek,kendini tanıtmak vs.Daha sonra bir başkasına kendini ifade edebilmeyi öğrenmesi gerekir. Aynı zamanda da başkalarını dinlemeyi de öğrenmelidir. Son olarak işbirliği ve paylaşma geliştirmesi gereken becerilerdir. Çocuklar bunları yetişkinlere bakarak ve sizin yüreklendirmelerinizle deneyimleyerek öğrenebilir.