Çocukları Ders Çalışması İçin Nasıl Motive Edersiniz?
|Çocukları Ders Çalışması İçin Nasıl Motive Edersiniz?
Arkadaşlar benim en büyük sorunlarımdan biri oğlumun beş dakika yerinde oturamaması, eminim bir çoğunuz da aynı sorunla karşı karşıyasınız. Bu sorunumuza cevap bulmak ümidiyle Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul’un yazısını sizlerle paylaşıyorum.
Çocuğun motivasyonu deyince eldeki imkanlar tükenene kadar yalvarmayı, sonra da tehdit etmeyi algılıyoruz hemen. Bir danışanım bu konuda çocuğu ile bir konuşmasını şu şekilde aktardı bana: Çocuğuna önce güzel güzel “Git ders çalış” dediğini, sözünü dinlemediğinde sesini biraz yükselttiğini daha da olmadı eşinden yardım isteyip birlikte ders çalışmaya odasına götürdüklerini ve başında oturup ders çalıştırdıklarını anlatmıştı. Tabii ki bu durumu motivasyon olarak görmek mümkün değil. Peki çocuğumuzu nasıl motive edeceğiz? Ailelerin genel olarak bize hep aynı şeyi söylüyorlar. “İyilikle söylüyoruz olmuyor, kötülükle söylüyoruz olmuyor. Ne yapsak işe yaramıyor. Biz de şaşırdık, çaresiz kaldık. En sonunda kızıyoruz ama o da işe yaramıyor. Her gün aynı sorunu yaşıyoruz.” Burada durup düşünmemiz gereken konu aslında şudur: Acaba biz ne kadar haklıyız, çocuğumuz ne kadar haklı, acaba sürekli çalışmasını istiyor ona yaşam şansı vermiyor, sürekli bir koşuşturmacanın içinde onu arkasından iteliyor sonra da zaten onun iyiliğini için yapıyorum mu diyoruz?
Çocuklarımızın notları iyiyse, öğretmenleri durumlarından memnunsa çocuklarımızın çalışmasını çok müdahale etmeyelim. Bazı çocuklar çok hızlı çalışır ve derslerini çabuk bitirirler ama 5 dakika bile daha fazla dersin başına oturamazlar. Bu durumda onları zorlamak işe yaramadığı gibi onunla ilişkimizi de daha kötü hale getirecektir. Dersleri kötü olduğu halde çalışmıyorsa o zaman yapılacak en iyi şey birlikte oturup ders çalışmak yerine elimize okuyacak bir şeyler alıp odasında yanında oturup okumak olacaktır. Böyle yaptığımızda sıkılmayacak ve daha çok çalışabilecek, aynı zamanda o çalışmak için kıvranırken biz içerde onun sevdiği dizileri güle oynaya seyretmiyor olacağız. Böylece olup onun aklının içeri takılmasını engellemiş olacağız.
Motivasyonun olmazsa olmaz koşulu gerçekçi olmasıdır. Dersin başına oturamayan, çok çabuk sıkılan çocuklarımızı istediğimiz kadar ders çalışmaya ikna edersek edelim 10 dakika sonra sıkılıp kalkacak ve gezinmeye başlayacaktır. Onlara daha çok ‘hadi’ demenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Ona sürekli ‘hadi’ demek yerine biraz dolaşıp gelmesine izin vermek, sürekli laf etmemek ve çalışırken onun yanında olup sıkılmasını azaltmak en iyi motivasyon yöntemi olacaktır.