Çocuklarımıza Hayvanları Nasıl Anlatabiliriz?

Çocuklarımıza Hayvanları Nasıl Anlatabiliriz?

Merhaba…  Çocuğunuz üstün yetenekli  ve siz farklı bir alternatif arıyorsunuz. Tüm haftayı neredeyse hafta sonu acaba ne yapsak diye geçirenlerden ve cevap bulamayanlardansanız, sizler için harika bir fikrim var. Eğer şehrinizde hayvanat bahçesi varsa çocuğunuzla beraber harika zamanlar geçirebilir ve anı kumbaranıza süper anılar ekleyebilirsiniz.  Biz Aybars’ımla beraber her sene mutlaka bir yada iki defa hayvanat bahçesine gidiyoruz ve çok eğleniyoruz.

Tabii amaç sadece eğlenmek değil… Üstün yetenekli çocuklarımız ve tüm çocuklarımız için doğayla iç içe olup çocuklarımızın doğayı anlamlandırması ve  problemlere karşı çözüm yolları ararken bu alternatifleri kullanmayı öğrenmeleri de oldukça önemli. Hem yurt dışında öğrencilerin fen derslerinde sık sık hayvanat bahçelerini gezdiğini gözlemlemiyor muyuz?  Hayvanat bahçeleri de bir çeşit okul dışı öğrenme alanı değil mi? Ben hayvanat bahçelerinin çocuklarımızın hayvanlar hakkında bilgi edinebileceği en iyi kaynak olarak görüyorum.  Hayvanları gören hisseden çocuklarda içgüdüsel olarak onları koruma ve hayvan sevgisinin de oluştuğunu düşünüyorum.

Bizim ilk hayvanat bahçesi deneyimimiz; Samsun Hayvanat bahçesi oldu. Hiç daha yaşına girmedi küçük demedim… Aldım elime  çocuklar için hazırlanmış hayvan resimleri kitabını… Oturttum arabasına… Açtım kitabından kaplan resmini…Geçtim kaplanın karşısına.. Oğlum bak bu kaplan dedim gösterdim kitabından, oğlum bak bu kaplan dedim gösterdim canlı canlı… Çocuklarınıza böyle öğretin küçük yaşta hayvanları … Emin olun çok faydasını göreceksiniz.

Biraz daha mı büyüdü, bırakın koşsun özgürce… İstediği  hayvanı dilediğince incelesin…Kısıtlamayın.. Dilediği gibi konuşsun onlarla… Desin ki, “Naber Ceylan, napıyorsun” siz de gülün onun o haline… Sonra biraz daha büyüyünce kızdırsın zarar vermeden  babasıyla beraber başka bir hayvanat bahçesinde bir geyiği,  geyik gidip annesine tükürsün.. Ve çok büyük hatıra olsun yavrunuza… Aybarsım unutmaz ara ara anne geyik nasıl da tükürmüştü eline diye söyler durur hala… Hemde kahkahalara boğularak…

Biraz daha büyüsün yaramazlığın zirve yaptığı noktada; başka bir hayvanat bahçesinde yorulsun çıksın babasının omuzlarına… Ayı kardeşlerin güreşini seyrederken, aklına muziplik gelsin ve fırlatsın babasının gözlüğünü kafesin hemen önüne… Yapsın…Çocuk bu… Eğlensin… Kızılmaz ki, gözlerinde ışıltı olan bir çocuğa… Gözlemleyerek deneyerek öğrenecek …

 

Eğer hayvanat bahçelerinin çocuklarımızın eğitimi üzerindeki etkisini öğrenmek istiyorsanız sizlere Sakarya Üniversitesi’nde Yüksek Lisans Tezi hazırlayan Melike Yavuz’un Fen Eğitiminde Hayvanat Bahçelerinin Kullanımının Akademik Başarı ve Kaygıya Etkisi ve Öğretmen- Öğrenci Görüşleri  adlı tezini önerebilirim.

3 Yorumlar

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir