Cospar Halk Günü Konferansı – Dr. Umut Yildiz / Derin Uzay Misyonları
|Cospar Halk Günü Konferansı – Dr. Umut Yildiz / Derin Uzay Misyonları
Arkadaşlar çocuklarınızın ilgisini çekebilir.
” HALK GÜNÜ KONFERANSINA KATILIM ÜCRETSİZDİR ”
*Konferansa katılmak istiyorsanız lütfen burada (Facebook etkinliğinde) katılımızı belirtmeniz yanında, COSPAR’ın kendi linkine tıklayıp (http://cospar2016.tubitak.gov.tr/en/public-lecture.asp) en altta bulunan formu doldurmanız gerekmektedir.
*Güvenlik nedeniyle formu doldurduktan sonra görüntülenen teyit sayfasını print etmeniz ve konferansa da kimliğinizle gelmeniz gerekmektedir.
*Koltuk sayısını en doğru şekilde hesap edebilmek için, her yaştan her katılımcının, COSPAR sayfasındaki formu doldurarak kayıt yaptırması gerekmektedir.
* Halk günü konferansına katılım ücretsizdir.
Konferansın Konusu:
Özellikle son 50 yıldır teknolojideki gelişmelere bağlı olarak derin uzaya gönderilen misyon sayısı sürekli artmaktadır. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından verilen tanıma göre, Dünya yüzeyinden 2 milyon km uzağa gönderilen uzay araçları derin uzay misyonu adını alır. Her geçen gün robot teknolojilerinin de gelişmesiyle, bu tür derin uzay misyonlarına çok daha fazla görev yüklenebiliyor ve bir misyon ile birçok bilim sorusu cevaplanması sağlanabiliyor. Her cevap da yeni soruları getirdiğinden artık neredeyse her sene bir derin uzay misyonu oluşturmak olası oluyor. Bu misyonların bazıları yörüngeden görüntü alabileceği gibi, bazıları da hem yüzeye inip aynı zamanda Dünya’ya örnek de getirebileceklerdir.
Mars için planlanan InSight, MarCO ve Mars 2020 misyonları yanında Jüpiter’e giden Juno ve sonrasında Europa’ya gönderilmesi planlanan misyonlar gibi birçok misyon üzerinde çalışılıyor. Konuşmamda bu tür misyonların önemi ve bu tür misyonlardan neler öğrenebileceğimizden bahsedeceğim.
Dr. Umut YILDIZ’ın Biyografisi:
NASA’ya ait Jet Propulsion Laboratory (JPL)’de derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak çalışmaktadır. Ankara Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde lisansını, Hollanda’da Groningen Üniversitesi’nde yüksek lisansını ve Leiden Üniversitesi Gözlemevi’nde de Molekül Astrofiziği alanında doktorasını tamamladı. Herschel Uzay Teleskobunu kullanarak yıldız oluşum bölgelerinde su ve oksijen moleküllerinin keşfini yapan takımda yer aldı. Çalışma konuları arasında derin uzay iletişimi, yıldız oluşumu ve büyük veri analizi ile bilgi madenciliği gelir.