Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
|Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Arkadaşlar Psikolog Gülizar Şehitoğlu’nun yazısını sizlerle paylaşıyorum.
Hareketli çocuk zeki çocuktur. Enerjisi fazla geliyor, bırakın koşsun. Büyüyünce düzelir, her çocukta olabilir şeklindeki yanlış inanışları etrafımızda oldukça sık duyarız.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocukların %80’inin ergenlik dönemlerinde de bu bozukluğun belirtilerinin devam ettiği, bu çocukların % 30-65’lik bölümünün ise erişkinlikte de aynı belirtileri taşıdıkları görülmektedir.
Bu çocukların yaklaşık üçte birinde ileriki yıllarda, alkol-madde kullanım bozukluğu, antisosyal kişilik özellikleri, depresyon ve kaygı bozuklukları görülmüştür. Peki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı neye göre konmaktadır?
7 yaşından önce başlayan, en az 6 ay görülmesi gereken, akademik ve sosyal işlevlerde bozulmaya yol açan, gelişime uygun olmayan yetersiz dikkat süresi, yaşa uygun olmayan aşırı hareketlilik ve dürtüsellik ya da her ikisiyle tanımlanan bir bozukluktur. Okul, ev ve iş gibi iki ve ya daha fazla ortamda semptomların görülmesi gerekir. DSM IV tanı kriterlerine göre, dikkatsizlik, aşırı hareketlilik-dürtüsellik ya da her ikisiyle ilgili bir çok semptom belirlenerek tanı konmaktadır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun 3 alt tipinden söz etmekteyiz:
1)Dikkatsizliğin ön planda olduğu tip,
2)Aşırı hareketlilik ve dürtüselliğin ön planda olduğu tip,
3)Her üçünün bir arada olduğu bileşik tip
Dikkat eksiksiliği ve hiperaktivite tedavisinde sık olarak kullanılan yöntemler ilaç tedavisi, bilişsel davranışçı psikoterapi, anne-baba eğitimi, aile terapisi ve grup tedavisidir. Bu tedavi yöntemlerinden hangilerinin kullanılacağının kararı kişinin bireysel özellikleri dikkate alınarak belirlenir.