Disleksi Hastalığı Nedir Ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
|Disleksi Hastalığı Nedir Ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Arkadaşlar Uzman Pedagog Feriha Dildar Şenkaya’nın yazısını sizlerle paylaşıyorum
Çocukların bazıları, doğuştan itibaren kurallara, sınırlara ve çevresel etkilere daha kolay uyum gösterirken, bazıları ise kurallara ve sınırlara uyum göstermekte güçlük çekerler. Özel öğrenme güçlüğü gösteren, aşırı hareketli olan çocuklar ebeveynleri zorlayan çocuklardır. Hele ki anne-baba başarı odaklı bireylerse. Bu gibi durumlarda anne-babanın daha enerjik olmaları ve diğer çocuklara oranla daha çok mesai harcamaları gerekmektedir. Özel öğrenme güçlüğü ve aşırı hareketlilik, kötü ebeveynlikten kaynaklanmaz. Ancak bu durumla başa çıkabilmek için etkili başa çıkabilme becerilerini geliştirmeleri gerekir.
Her çocuk hareketlidir. Bu hareketlilik doğal karşılanabilir. Fakat özel öğrenme güçlüğü ve aşırı hareketlilik olan çocuklarda bu hareketlilik gözle görülür bir biçimde diğer çocuklardan ayrılır. Yaşıtlarıyla karşılaştırıldığında bu bitmeyen,tükenmeyen hareketlilik aradaki farkın gözle görülür bir şekilde fark edilmesine yardımcı olur. Bu çocuklarda çoğunlukla öncelik olarak “Hiperaktif” olan kısım göze çarpar.
Çocuk daha okul gibi bir kurallar zincirinin içinde bulunmadığı için “öğrenme” ile ilgili kısmı daha sonraları ebeveynlerin dikkatini çekmeye başlar. Sınıfta dersi dinlemede zorluk çekerler, ödev yapmak istemezler, sınıf içerisinde yerlerinde oturmakta zorlanır, sürekli ayağa kalkmak isterler. Okuma-yazma kaliteleri diğer yaşıtlarına göre daha zayıf olabilir. Özel öğrenme güçlüğü ve aşırı hareketliliğin belirtileri aslında yedi yaşından önce görülür fakat fark edilmeyebilir. Okul öncesi dönemde de çocuğun çabuk sıkılması, agresif ve olayların sonuçlarını düşünmeden hareket etmesi belirtiler arasındadır. Hatta çocuk bunun belirtilerini bebeklik döneminden itibaren az uyuma, huysuz olma, çevresel değişikliklere aşırı tepki verme, az yemek yeme ve diğer bebeklerden daha farklı olmak ile gösterebilir. Okul döneminin başlaması ile beraber dikkat eksikliğine aşırı hareketliliğe bağlı olarak öğrenmede sorunlar ortaya çıkabilir. Erkek çocuklarda daha çok “aşırı hareketlilik” kısmı görülürken, kızlarda ise daha çok “Özel öğrenme güçlüğü” kısmı görülür.
Anaokuluna giden özel öğrenme güçlüğü ve aşırı hareketliliği olan çocuk, bir aktiviteden diğer bir aktiviteye geçerken güçlük çeker. Bu tarz çocuklar sosyal anlamda da güçlük çekerler. Arkadaşlık kurmada ve bu arkadaşlığı uzun süreli yürütmede zorlanırlar. Oyuncak paylaşımından, grupla yapılan aktivitelerden hoşlanmazlar. Okul öncesi dönemde başka çocukları itip kakma, vurma, ısırma ve bağırma gibi dürtüsel ve saldırgan davranışlar da gösterebilirler. Okul öncesi belirtiler nelerdir? Çocuklarda özel öğrenme güçlüğü ve aşırı hareketliliğin belirtileri, okul öncesi dönemde fark edilmeyebilir.
Okul öncesi belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
* Elleri, ayakları sürekli kıpır kıpırdır, her yere tırmanır.
* Gelişimsel açıdan bazı gecikmeler olabilir. (Geç konuşma, geç yürüme gibi.)
* Kelime hazinesinin artışında yavaşlık görülebilir ve karmaşık cümleleri anlamada zorlanabilir.
* Duyar fakat dinlemiyor gibidir.
* Yön kavramı (sağ, sol, yukarı, aşağı) gelişiminde zorlanabilir.
* Kolay organize olamaz.
* Sabırsızdır, oyunlarda sırasını bekleyemez ve saldırgan davranışlar gösterebilir.
* Kısa süreli dikkat ve konsantrasyon güçlükleri çeker.
* Başkalarının konuşmalarını sürekli olarak keser ve bütün bir cümlenin bitmesini bekleyemez.
* Olayların sonuçlarını düşünmeden hareket eder.
* Bebeklik döneminden itibaren huysuzdur. Uyku ve yemek düzeninde bozukluklar gösterebilir.
* Verilen talimatları almada güçlük çeker.
* Genellikle dağınıktır ve kuralları sevmez.
Ailelere öneriler
* Yumuşak geçişler yapabilmesi için önceden günün programını belirtin.
* Limitlerinizi iyi belirleyin.
* Çocuğunuzu diğer çocuklarla karşılaştırmayın, onu olduğu gibi kabul edin.
* Onlarla mutlaka her gün oyun oynayın.
* Fiziksel olarak enerjisini boşaltması için ona alan tanıyın.
* Verdiğiniz talimatlarda, basit olmaya çalışın. Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirin. Yaptığınız aktiviteleri sonlandırırken onun eğlenmiş olmasına ve kendini başarılı hissetmesine önem verin. Onu her durumda ve her koşulda sevdiğinizi sözel olarak belirtin ve bunu ona hissettirin. Aşırı hareketli bir çocukla baş etmek anne-babaların sandığınızdan daha çok enerji ve mesaisini alan bir süreçtir. Bu sebeple kendinize özel zamanlar ve farklı ilgi alanları açmanız, hem sizin hem de çocuğunuz için önemli bir yatırımdır.