Karne Benimdir! Anı Değil Veridir…
|Karne Benimdir! Anı Değil Veridir…
Arkadaşlar Uzman Psikolog Özgün Kızıldağ’ın yazısını sizlerle paylaşıyorum…
Karne, alanlarında profesyonel olan eğitimciler tarafından, benim bilgi ve becerimi doğru, hassas ve adil bir biçimde ölçmek ve değerlendirmek suretiyle oluşturulan ve bana belirli aralıklarla verilen bir geri bildirimdir. Bana verilir, üzerinde benim adım soyadım yazar, çünkü geribildirimin verildiği kişi, kaç yaşında olursam olayım, ailem değil “ben”imdir. Bana bir öğrenci olarak bazı soruları sordurması, üzerinde düşündürmesi, cevaplar aratması gerekir. Saklanacak bir anı değil, üzerinde çalışılacak bir veridir. Öyle olması gerekir.
Çalıştığımın karşılığında hak ettiğimi aldım mı? Hak ettiğimden fazlasını aldıysam hayat boyu hep hayattan bunu bekleyeceğim demektir. Bu biraz zor bir durum. Çünkü hayat bana her zaman bu kadar cömert olmayabilir. Hak ettiğimden daha azını aldıysam isyan etmem, hayal kırıklığı yaşamam da bir alternatif ama hak ettiğimi neden alamadığımı düşünmem de bir alternatif. Gösterdiğim çabanın neden sonuca dönüşemediğini, bunu değiştirmek için neler yapabileceğimi düşünmek, benim değiştirebileceğim şeyleri içerdiği için de daha iyi bir alternatif.
Bu senenin geçen seneden farkı ne oldu? Seneye daha farklı neler olabilir? Gelişme içeren bir grafiğim mi var? Yoksa düşme eğiliminde miyim? Bunun sebepleri neler olabilir, bunu değiştirmek için neler yapabilirim? Eksik kalan noktalar, zayıf yönler ne? Bunlar için yardıma ihtiyacım var mı? Bu yardımı kimlerden isteyebilirim? Güçlü olduğum ve zayıf olduğum alanlar belirginleşiyor mu? Zayıf yönlerimi kendime acımasızlık etmeden nasıl geliştirebilir, güçlü yönlerimi nasıl daha da parlatabilirim?
Haksızlık mı var? Hangi yollarla hakkımı aramam uygundur? Bana bu konuda destek olabilecek kimler var? Neler yapabilirim?
Bu yaz hiç aralıksız tatil yapacak kadar iyi bir noktada mıyım? Yoksa zaman zaman bazı eksikleri tamamlamak için bazı molalar vermem, ekstra çalışmalar yapmam gerekecek mi? Peki ya davranışlarım? Dışarıdan nasıl algılaniyorum? Hangi davranışlarım takdir ediliyor? Hangi davranışlarım hakkında biraz daha kontrol ve bilinç kazanmalıyım?
Zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimimim için ihtiyacım olan yegâne şey, tüm bu soruları bana sordurabilen bir sistem, kendi cevaplarımı bulmama yardım eden bir karne ve bunlara izin veren, benim yerime yapmayan bir aile.
Bunların olamadığı bir sistemde karne, sadece bir sosyal medya övünç fotoğrafı olmaktan öteye maalesef ki gidemeyecektir.