Minik Öğretmen Uygulaması…
|Minik Öğretmen Uygulaması…
Arkadaşlar Yard. Doç. Dr. Oktay Aydın’ın yazısını sizlerle paylaşıyorum.
Öğrenmenin en iyi yolu başkasına öğretmektir. Bu amaçla yapılabilecek ilgi çekici uygulamalardan biri ise “minik öğretmen”?uygulamasıdır. Bu uygulama çocuklara öğretmenlik rolü; anne-babalara da öğrencilik rolü vererek belirlenmiş bir konuyu anlatmasını sağlamaktır. Bu uygulamanın çocuğunuza pek çok katkısı olacaktır
Eğitimin omurgası öğretmenlerdir. Öğretmenlerin en temel sorumluluklarından biri, çocukların öğrenmesini sağlamaktır. Öğretme faaliyetleri, öğrenme ile sonuçlandığı kadar anlamlıdır. Bu nedenle, sınıftaki tüm uygulamaların asıl hedefi çocukların öğrenmesi olmalıdır. Öğretmenlerden beklenen, eğlenceli öğrenme etkinlikleri geliştirerek akademik performansı geliştirmektir.
Minik öğretmen uygulaması nedir?
Beyin görüntüleme cihazlarının bize gösterdiği gerçek şudur ki, beynimiz pasif alıcı olduğunda değil, aktif katılımcı olduğunda daha iyi öğrenir. Öğrenmenin en iyi yolu “başkasına öğretmek”tir. Eğitim süreçlerinde, çocukların, belirli konuları başkasına anlatmasını istemek oldukça etkili bir yoldur. Bir konuyu başkasına anlatacağımız zaman, o konuyu zihnimizde iyice kavrayıp, ayrıntılandırmak ve organize etmek zorunda kalırız. Böylece bilgiler zihnimizde çok daha güçlü izler bırakır. İşte bu amaçla yapılabilecek ilgi çekici uygulamalardan biri de “minik öğretmen” uygulamasıdır. “Minik öğretmen” uygulaması tam olarak, çocuklara öğretmenlik rolü, anne-babalara da öğrencilik rolü vererek belirlenmiş bir konuyu anlatmasını sağlamak olarak tanımlanabilir.
Minik öğretmen uygulaması çocuğu aktif hale getirir ve öğrenme kalitesi artar
“Minik öğretmen uygulaması” ile elde edilebilecek sonuçlar şunlardır:
– Çocuğu aktif hale getirdiğinden öğrenme kalitesi artacaktır. Görev olarak verildiğinden sorumluluk duygusu desteklenecektir.
– Çocuğun, kendini öğretmen yerine koyması sağlanarak empati duygusu geliştirilecektir.
– Ev ortamında ve aile üyeleriyle yapılacağından aile içi ilişkilerin gelişimine katkı sağlayacaktır.
– Anne-babaların, çocuklarındaki gelişmeleri gözlemleyebilecektir.
MİNİK ÖĞRETMEN UYGULAMASI NASIL YAPILIR?
Uygulama süreci şöyledir:
– Uygulamanın birinci aşaması okulda gerçekleştirilir. Uygulamanın haftada bir kez yapılması genel olarak yeterlidir.
– Öğretmen, bu uygulamaya özel bir konuyu önceden belirler.
– Belirlenen konu hakkında sınıfta etkinlik yapılır ve çocukların konuyu öğrenmesi sağlanır.
– Çocuklara “minik öğretmen” uygulamasından söz edilir. Çocuklara, bugün öğrendikleri konuyu evde anne-babalarına anlatacakları söylenir. Kendilerinin öğretmen, anne-babaları da öğrenci olacaktır.
– Çocuklarla, konuyu evde nasıl anlatacakları hakkında konuşulur ve hazırlık yapmaları istenir. Hazırlık sürecinde, her öğrenci istediği yöntemi ve materyali seçebilir.
– Uygulama ve bu uygulamadaki sorumlulukları ile ilgili ailelere de bilgi verilerek desteklemeleri istenir.
– Bu aşamadan sonra uygulama, ev ortamında ve 20 dakikayı geçmeyecek şekilde yapılır.
– Uygulama süresince, minik öğretmen, büyük öğrencilerine konuyu istediği şekilde anlatır. Büyük öğrenciler sorular sorar, düşüncelerini belirtirler. Elbette ki bütün bu süreç minik öğretmenin kontrolünde gerçekleşir.
Uygulamanın sonunda minik öğretmene teşekkür edilerek katkıları övülür ve süreç tamamlanır.
– Ertesi gün, minik öğretmenlerle evde yaptıkları uygulamalar hakkında konuşulur ve süreç değerlendirilir.
– Uygulama sonrasında, ailelerin gözlem, görüş ve değerlendirmelerini alarak, hem çocuğun kazanımları hakkında bilgilenmiş oluruz; hem de anne-babaların çocuğundaki gelişmelere ilişkin algılarını öğrenmiş oluruz. Bu tür uygulamalar, çocuklara bir çok değer kattığı gibi, anne-baba ve çocuk ilişkilerine de son derece anlamlı katkılar sağlamakta; okul-aile ilişkilerini de olumlu yönde geliştirmektedir.