Neden Okul Öncesinde Müzik?
|Neden Okul Öncesinde Müzik?
Okul öncesi müzik dendiğinde; birçok anne ,baba ve öğretmen bunu sadece şarkı söylemek olarak algılar. Ancak üstün yetenekli çocuklar için okul öncesi müzik dendiğinde sesleri ayırt etme, ses üretme çalışmaları, nefes açma ve şarkı söyleme, yaratıcı hareket ve dans, müzikli öyküler ve ritim çalışmaları akla gelmelidir.
Müzik çalışmaları hemen hemen tüm çocukların severek katıldıkları etkinliklerdendir ve çocuklar yeni şeyler öğrendiklerini bilmeden oynayarak ve eğlenerek öğrenirler. Çocuklar kavraması zor olan bir çok bilgiyi müzik etkinlikleri sayesinde tekrarlayarak pekiştirebilirler.
Çocuklar için müzik yarışma ve rekabete dayalı olmadığı için, şarkı söylerlerken birşeyler üretmenin keyfini yaşarlar. Çocuklar müzikli bir öykü dinlerlerken bireysel rekabet duygularından arınmış olduklarından yarışmazlar. Okul öncesi dönemde tabi ki dozunu aşmamak kaydıyla bir takım yarışmalara da fırsat tanınmalıdır. Yenme ve yenilme duygularını tadan çocuklar bunlarla baş etmeyi okul öncesi dönemde öğrenmeye başlayacaklardır. Ancak müzik rekabete alet edilmemelidir.
Müzikte doğru- yanlış, iyi – kötü kavramı olmadığı için çocukların başarı doyumlarını yükseltir. Çocuk ellerini birbirine vurduğunda, ellerini vücuduna vurduğunda, eliyle tefe vurduğunda ses çıkar. Çıkan ses çocuk için başarı demektir. Müzik başarı duygusuyla çocuğun kendine olan güvenini de arttırır. Kendine olan güveni artan çocuğun aynı zaman da motivasyonu da artar. Müzik etkinlikleri ayrıca çocuğun yaratıcılık gücünü de arttırır. Çocukların gelişim alanlarını da destekler.
Pofesyonel müziyenlerin beyni incelendiğinde, beyinlerinin her iki yarı küresini de kullandıkları ve böylece daha etkin ve yaratıcı düşünebildikleri sonucuna varılmıştır. Çocuklar da ellerini birbirine vururken, şarkının ritmine uygun sözler söylerken sağ ve sol yarım küreleri uyarılır.
Müzik bir çok kişinin düşündüğü gibi sadece işitsel algıyı geliştirmez. Müzik çalışmaları tüm duyuları uyarır. Çeşitli materyaller kullanılarak müzik eşliğinde oynanan oyunlar, yere yatmak, duvara vurmak dokunma duyusunu geliştirir.
Çocuklara bu dönemde Klasik müzik yanında değişik yörelere ait müzikler, değişik ülke müzikleri de dinletilerek mümkün olduğunca yeni sesler, ezgiler ve tınıları öğrenmesi sağlanmalıdır.