Normal Hareketlilik ve Hiperaktivite Farkı
|Normal Hareketlilik ve Hiperaktivite Farkı
Arkadaşlar Uzm. Pedagog Belgin Temur’un yazısını sizlerle paylaşıyorum.
Yaşa ait normal hareketlilik ile hiperaktivite sık sık birbirine karıştırılmaktadır. Yeni yürümeye
başlayan bebekler çevreyi keşfetmek konusunda çok fazla merak ve istek duyarlar ve bu da onların sürekli hareket halinde olmaları sonucunu doğurur. İki yaşına kadar da genellikle bu böyle sürer. Bu normal hareketliliğe rağmen bu yaşlardaki bebeklerin de yaşlarına uygun bazı aktivitelerde dikkatlerini belli bir süre yoğunlaştırabilmeleri ve önlerindeki aktiviteye ilgi göstermeleri beklenir. Genellikle bebekler kendiliklerinden oturup bu tür aktivitelerle ilgilenmezler. Bir yetişkinin kontrolüne ve yönlendirmesine ihtiyaç duyarlar. Önüne, yaşına uygun oyuncaklar konan ve iyi yönlendirilen bebekler bu oyunlara karşılık verirler.
Bebeklerin uyku, yemek, sağlık problemleri yoksa ev bebek için huzurlu bir ortamsa, yeterli ilgi ve sevgiyi görebiliyorlarsa keyifli oldukları zamanlarda bu tür oyunlara katılıp zevk almaları beklenir. Ancak 2 yaşından itibaren yetişkin desteğiyle bile hiç oturtulamayan hiçbir oyun materyali ile ilgilenmeyen bebeklerin dikkatle takip edilmesinde fayda vardır. Bu durum bebeğin hiperaktif olduğu anlamına gelmeyebilir ancak en azından olma olasılığı düşünülebilir. Hiperaktivite olasılığının varlığı en iyi 3 yaşına gelip yuvaya başladığında anlaşılabilir. Çünkü sosyal bir ortam içinde uygun oyun malzemesine, kurala ve düzene rağmen çocuk aşırı hareketli görünüyorsa yuvadaki uzmanlar yardımıyla yuva ortamında da takip edilip davranışlarının değişik durumlarda ve ortamlarda nasıl değiştiği gözlenmelidir.
Uzun süreli gözlemlerin sonunda yaşıtlarına göre anlamlı farklılık gösteren çocuklar evde de benzer davranışlar içindeyseler okul dönemine kadar takip edilirler. Daha küçük yaşlarda da hiperaktivite tanısı konulmakla beraber bu tanı için en uygun yaş çocuğun ilkokula başladığı yaştır. Yine de daha küçük yaşlarda hem anne-babanın hem de yuva öğretmenin böyle bir şüphesi varsa dikkatli olunması, çocuğun takip edilmesi ve dikkatini yoğunlaştırabileceği oyun alternatiflerinin yaratılması gerekmektedir. Çocuklardaki hareketlilik sadece hiperaktivitenin değil çocukluk çağına ait bir çok ruhsal ve davranışsal sorunun habercisi olabilir. Bu nedenle anne-babaların ve öğretmenlerin çocukları dikkatle takip etmeleri gerekmektedir.