Yetenekli Öğrencilerin Ailelerine On Öneri
|Yetenekli Öğrencilerin Ailelerine On Öneri
Arkadaşlar Monique Prevost Lloyd tarafından hazırlanan ve Bogaziçi Üniversitesi’nden Mehtap Işık ‘ın çevirisini yaptığı önerileri sizlerle paylaşıyorum.
Okula asla sinirli bir şekilde gitmeyin; çünkü öfke daha fazla öfkeye neden olur. Eğer çocuğunuz okuldan gelip öğretmeninin ondan nefret ettiğini söylerse, doğal olarak sinirlenirsiniz. Büyük ihtimalle siz de üstün yetenekli olduğunuz için, üstün yetenekli bir çocuğun ailesi olarak sinirlenmeniz daha kolaydır. Büyürken üstün yetenekli olduğunuz fark edilmemiş olabilirsiniz ve bu yüzden okul yıllarından kalan çözümlenmemiş sorunlarınız olabilir. Bu ihtimalin farkında olmaya çalışın; hala geçmişten kalan bir yük taşıyor olabilirsiniz.
1.Bu yüzden soğukkanlı bir şekilde okulu arayın ve çocuğunuzun öğretmeniyle görüşün. Okul belirli aşamaları olan bürokratik bir sistemdir. Sorun sınıf içindeyse önce öğretmenle görüşün; konu hakkında söylediklerini dikkatle dinleyin. Eğer aldığınız cevapların sorularınızı karşılamadığını düşünüyorsanız yine okulun kuralları çerçevesinde hem müdürün hem öğretmenin katılacağı bir görüşme talep edebilirsiniz.
2. Hassas durumlarda duygularınızı göstermekten çekinmeyin. Üstün yetenekli çocuklar ve onların eğitimi hakkında bilginiz arttıkça kendinizi hoş olmayan durumlarda bulabilirsiniz. Örneğin, bir öğretmen eski olduğunu bildiğiniz bir araştırmayı size aktarabilir. Birçok öğretmen yeni bilgilere açıktır; ama bazıları olmayabilir. Bu yüzden çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılamak için başka bir yol bulmanız gerekebilir.
3. Hem başkalarının kullandığı hem de kendi kullandığınız sözcüklere dikkat edin. Eğer bir öğretmen anlamadığınız bir şey söylerse, açıklamasını rica edin. İnsanlar aynı sözcüğü farklı anlamlarda kullandıkları için bazı yanlış anlamalar ortaya çıkabilir. Aynı dili konuşmuyorsanız karşınızdakiyle anlaşmanız mümkün değildir.
4. Kendinize “bu konunun tarafları kimdir? Anlaşmazlık nerededir?” gibi sorular yöneltin. Sorunu çözmeye başlamanız için önce sorunun kime ait olduğunu belirlemelisiniz. Olası anlaşmazlıklarda öncelikle okul yönetimi, rehberlik birimi daha sonra da üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yolları açıktır.
5. Çocuğunuzun yapmak istediği şeyler konusunda ona destek olmaya çalışın. Kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyip hedeflerine yoğunlaşması konusunda ona yardımcı olun. Kendiniz de kararlaştırdığınız amaçlar doğrultusunda kararlılığınızı koruyarak çocuğunuza örnek olmaya çalışın.
6. Eğer birden fazla çocuğunuz, işiniz, idare etmeniz gereken bir ev/işletmeniz varsa, gönüllü işler yapıyorsanız ve birkaç hobiniz varsa, çocuğunuzun öğretmeniyle en son ne zaman görüştüğünüzü, ne konuştuğunuzu ve ne karara vardığınızı hatırlamak sizin için çok zor olabilir. Görüşmelerinizi yazılı olarak kaydedin. Eğer öğretmen ile bazı konularda karara vardıysanız ve siz de bu görüşmenin daha net olmasını istiyorsanız, görüşmede neler olduğunu özetleyen bir mektup yazın ve bunu öğretmene e-postayla gönderin. Herhangi bir konuda görüş ayrılığı varsa bunu size bildirmesini rica edin
7. Öğretmenlere mutlaka teşekkür edin. Öğretmenle görüştükten sonra, görüşmeden her iki taraf da verim almasa bile, ertesi gün zaman ayırdığı için ona teşekkür ettiğinizi bildiren bir not gönderin. Her zaman içten davranmaya çalışın; çünkü iletişim yollarını açık tutmak çok önemlidir.
8. Çocuğunuzun sınıfı, bulunduğunuz bölge, kanunlar ve üstün yetenekli çocukların ihtiyaçları konusunda bilgi sahibi olun. Çocuğunuzun öğretmeniyle herhangi bir sorun çıkmadan önce tanışın. Okul yılının başında onunla irtibata geçin. Okul aile birliği toplantılarına katılın. Başka bir yerde edinemeyeceğiniz bilgiyi bu toplantılarda edinir, işin iç yüzünü kavrarsınız. Okul kurulunun ve aile birliğinin diğer üyeleriyle irtibata geçin ve üstün yetenekli çocukların eğitimi hakkında ne düşündüklerini anlamaya çalışın.
9. Manevi destek için diğer ailelerle birleşmek kendiniz ve çocuğunuz için bu çok önemlidir. Anne ya da baba olmak zor bir iştir. Üstün yetenekli bir çocuğun(çocukların) annesi ya da babası olmak ise daha da zordur. Çocuklarınızın güçlü yönlerinin, onların dünyaya farklı bir açıdan baktıklarının, derin tutkuları ve yoğun ilgileri olduğunun farkına varın.
Eğer birisi çocuğunuz hakkında olumsuz bir yorumda bulunursa, önce kabul edip sonra bu olumsuz yorumu olumlu hale getirmek etkili bir yöntemdir. Birisi çocuğunuzun yalnız olduğunu söylediğinde, “evet, o her zaman özgür ve kendine yeten bir çocuk olmuştur.” diye cevap verebilirsiniz. Birisi çocuğunuzun inatçı bir yönü olduğunu söylerse, ona “kızım kararlıdır ve kolay vazgeçmez.”diye cevaplayabilirsiniz. Ya da birisi çocuğunuzun hikâyelerinin tuhaf olduğunu söylerse, “O çok yaratıcıdır ve hayal gücü kuvvetlidir. Belki bir gün Stephen King kadar iyi olacak.” diyebilirisiniz.
Çocuklar süreçten çok ortaya çıkan ürünle ilgilendikleri için yarım bırakılarak etrafa dağılmış projeleri olan birçok aile vardır. El fenerlerinin nasıl çalıştıklarını öğrenmek isterken evdeki el fenerlerini paramparça edip onları bozan çocukları olan başka aileler vardır. Bu aileleri bulun ve kendi deneyimlerinizi paylaşın onlarla. Yalnız olmadığınızı göreceksiniz.
10. Çocuğunuzun iyi eğitilmesi okulun yanında büyük oranda size de bağlı. Çocuğunuzun eğitiminde en önemli kişi onun hayatındaki en önemli kişidir. O kişi de sizsiniz. Çocuğunuzun birçok çeşit kitaba ulaşabilmesini sağlayın. Kitapları onlara uzatıp vermenize gerek yok; sadece onlara okumalarını söyleyin. Sonra da bir yere bırakın. Mutlaka bulup okuyacaklardır.
Radyoda farklı müzikler dinleyin. Çocuklarınızın farklı fikir, kültür ve bakış açılarıyla tanışmalarını elinizden geldiğince sağlamaya çalışın. Bunu bir öncelik haline getirin. Aile bütçenizin sizi engellemesine izin vermeyin. Fikirlerinizi başka ailelerle paylaşma konusunda yaratıcı ve cömert olun.
Çocuğunuzla konuşun. Bazen kısa cevaplar en iyisidir. “Neden sadece zeki insanların oy kullanmasına izin vermiyorsunuz?” gibi bir soruya “insanların zeki olması onların herkes için neyin en iyi olduğunu bildikleri anlamına gelmez.” gibi bir cevap üstün yetenekli bir çocuğun uzun süre düşünmesine neden olabilir. Eğer daha fazla soru sorarsa onu bilgi alabileceği kaynaklara yönlendirin. Bu örnekte çocuğunuza kütüphaneye gitmesini ve isimini vereceğiniz başarılı bir liderin yazılarını okumasını söyleyebilirsiniz.
Unutmayın ki her zaman seçenekleriniz vardır. Eğer devlet okulu faydalı olmazsa, özel okulu deneyin.(Birçok özel okul burs vermekte ya da mali düzenlemeler yapmaktadır.) Tek yaşayan anne babalar için evde eğitim vermek de mümkün olabilir. Evde eğitim veren ve yardımcı olabilecek aileler vardır.
Çocuğunuza aşırı yüklü bir program yapmayın ve büyük çocukların da kendilerine aşırı yüklenmelerine izin vermeyin. Herkesin düşünmek, plan yapmak ve en önemlisi hayal etmek için